torstai 4. marraskuuta 2010

Useless knowledge for the ignorant people part 4567321

Hellou everyone my name is Seabananannersman! Just kidding. Kukaan ei varmaa ees tajuu tota.
Juu mutta on keskiviikko ja ennenkuin aloitan niin, nöyrimmät anteeksipyyntöni teille ihmiset siitä, mitä te ette voineet tietää mutta tajusin itse sen liian myöhään. Tajusin sen että unohdin sisältää edelliseen tekstiini, jossa puhuin minun lempielokuvaohjaajistani, yhden ohjaajan. Ja hänet sijoittaisin samoille kohdille kuin Stanley Kubrick. Kyllä Top 3 sijan jakavat nyt siis Stanley Kubrick ja Charlie Chaplin. Tuntuipa todella tyhmältä kun meinasin unohtaa yhden elokuvamaailman pioneereista pois listalta, ei vaan sen takia että hän oli merkittävä henkilö elokuvan kehitykseen ja sen levittämiseen, vaan myös brilliantti ohjaaja/näyttelijä. Mä rakastan Charlie Chaplin elokuvia ja siksi kumarran hänelle ja pahoittelen että unohdin sinut listalta. Nyt voit nukkua rauhassa.

Aiheeseen!http://www.plyrocktoy.com/salesitems/large/r3.jpg
Aa juu totta kai. Kuten me kaikki tiedämme että Halloween oli ja meni sunnuntaina 31.10 jos et sitä tiennyt niin en tiedä minkälaisen kiven alle olet elänyt?
Ajattelin tänään taas puhua vähän teille elokuvista. Kauhuelokuvista tarkemmin sanottuna. Ja lupaan et seuraava teksti ei liity elokuviin! Tämä vielä ja sitten pidän ehkä taukoa. Ehkä. 
kerron teille vähän kauhuelokuvien historiasta retrospektiiviisesti, vaikka  tuskin ketään kiinnostaa? Ja tein tälläisen jo muutenkin ylä-asteella.
Nykypäivänä voidaan kauhuelokuvat jakaa moniin eri genreihin mutta jos haluaa asian simppelisti se voidaan jakaa vastaavasti.

1900-1960 : Klassikot (Kulta-aika)

1960-1990 : Erikoistehoste ja kokeilu kausi (Viihde-aika)

1990- : Tietokone kausi (Out of ideas-aika)

Ja pieni selitys miksi näin. 1900-luvulla kun kaikki oli vielä uutta niin oli ehkä pari kauhuelokuvaa ja jokunen tehty jo ennen 1900 lukua! Ensimmäistä kauhuelokuvaa voidaan sanoa Le Manoir du diable , Pahuuden talo. Tämä tehtiin vuonna 1896 ja sen ohjasi ranskalainen elokuvaohjaaja Georges Méliés. Vaikka elokuva kesti 2 minuuttia oli siinä paljon kauhun elementtejä kuten, luurankoja, aaveita, linna ja jättimäinen lepakko joka muuttuu Saatanaksi. Rajua.
Kun sanotaan että elokuvien kulta-aika oli 1920 luvulla niin kauhuelokuvien kulta-aika oli 1930 lukua koska tulloin Universal Picturesin ensimmäiset äänielokuvat syntyivät ja niitten joukossa, Dracula, Frankenstein ja Muumio saivat loistaa parrasvaloissa.

Vuosi 1960-1990, se taas oli aikaa jolloin 1950 luvun b-kauhu/tieteiselokuvat olivat jääneet taakseensa ja esiin astui merkittävä henkilö kirjailija ura takanaan. Alfred Hitchcock. Hän oli tehnyt jo elokuvia Hollywoodisssa jo vuodesta 1939, mutta 1960-luvulla hän teki jotain mikä muutti kauhuelokuvien historian täysin. Hän teki Psykon. Ja Psykon mukana tuli myös kuuluisa suihkukohtaus, jopa ihmiset jotka eivät ole katsoneet kauhuelokuvia tunnistavat sen MUSIIKIN ja varmastikkin kohtauksenkin, se jätti jälkensä elokuvahistoriaan. Samoin Hitchcock teki Linnut elokuvan. Kun Psyko aiheutti ihmisissä vainoharhaisuutta heidän käydessä suihkussa niin Linnut aiheutti ihmisille vainoharhaa katsoa puistossa kävelevää pulua sillä silmällä. Ei siis sillä silmällä vaan... Pervo.
Myös on hyvä mainita että tällöin George A. Romero myös räjäytti pankin tekemällä zombeista suosittuja ja pelottavia (Night of the living dead 1968)
Vuosikymmen vierähtää ja eikä 1970 luvusta tarvitse paljon puhua. Silloin ilmestyy paljon paljon paljon elokuvia joilla on hyvin pitkät ja juonimukaiset nimet. "The monsters of downstairs that are scary." , no se ei ole oikea elokuva... Kai? Mutta saatte idean. 
Paitsi Halloween ja Manaaja ja Tappajahai ja Alien ja Texasin moottorisahamurhat. Ne ovat klassikoita joilla on lyhyet nimet. Melkein kaikilla.
Update: Mainittakoon myös että 1950 alussa vuoteen 1970. Brittiläinen Hammer films yhtiö herätti klassiset monsterit eloon pitkän tauon jälkeen. Dracula ja Frankenstein palasivat ja tällä kertaa oli väriä, verta, väkivaltaa ja seksiä!
Mutta kun päästään maagiseen lukuun 80 ja lisätään sen eteen 19. Joskus sanotaan kun edistytään niin otetaan askel eteenpäin, elokuvat ottivat ainakin 10 askelta eteenpäin kun 1980 luku alkoi. Kyllä mielestäni 1980 ja 1930-1950 luvut ovat lempikausiani kauhuelokuvissa. 1980 luvulla oli kokeilua ja erikoistehoste aikaa. 1980 luvulla tehtiin mielestäni mitä huonoimpia, parhaimpia, camp tyylisiä, kultti, "mestariteoksia". Kaikki nuo sanat kuvaavat sen kauhun edistystä ja kehitystä 80-luvulla. Kuuluisimpia ovat ehkä Perjantai 13, Painajainen Elm Streetillä ja liuta muita slasher genren* elokuvasarjoja tai vain yksittäisiä elokuvia. Juuri tällöin kaikenlaiset painajaismaiset monsterit tai yliluonnolliset sarjamurhaaja hahmoihin perustuvat elokuvat räjähtivät ja niitä tuli kaikkialta ja kaikenlaisia. Oli meduusamiehiä, robottimiehiä, zombi-sarjamurhaajia, naamioituja hahmoja. * Mikä on slasher genre? Yleensä genreen liitetään päämurhaaja joka käyttää naamiota tai maskia peittääkseen naamansa (useimmissa tapauksissa) ja murhaaja on yleensä mysteeri paitsi lopussa jossa hän paljastuu. Slasher genressä pitää myös olla paljon ruumiita ja hahmojen kuolemisesta tulikin vähitellen elokuvien pääkohdat, ihmiset halusivat vain nähdä kun päämurhaaja tappaisi nuoret erikoisilla tavalla. Myös päähenkilöinä on joukko kiimaisia teinejä joista yksi on aina se neitsyt, en juo en polta, "puhdas" nuorukainen joka myös usein on nainen. Mmm feministeillä ei ole valittamista.

Pääsemme 1990 luvulle ja miksi kutsun tätä tietokone-kaudeksi ja myös "out of ideas" on se että tämän jälkeen kauhuelokuvien laatu on laskenut huomattavasti.
1980 luvulla tietokone tekniikka oli aika huonoa erikoistehosteissa
1990 suurin osa alkoi olemaan tietokone tehosteilla tehtyä.
2000 jokaikinen erikositehoste elokuvissa on tietokoneella tehtyä
No okei ehkä vähän ylireagoin, mutta se on totta. Huomaan arvostavani niitä elokuvia johon on käytetty paljon aikaa ja erilaisia keinoja on jouduttu keksimään jotta kaikki tekijöiden haluamat temput onnistuisivat. Nyt se on vain liian helppoa, mutta en kuitenkaan sulje sitä pois mielestäni, joskus se on vain edullisempaa ja helpompaa kaikille tehdä asiat. Eikä computer techonology ole sinänsä ongelma, vain silloin jos se on liian ilmeistä. Mutta mikä nykyajan kauhuelokuvissa on ongelmana on se että heiltä puuttuu alkuperäisyys, tuntuu siltä kuin elokuvia 80- ja 90-luvulta tehtäisiin uudestaan. Re-makeja putkahtaa mitä mistäkin kolosta. Me emme tarvitse uudelleennäkemistä klassikosta vaan haluamme ihan uusia ideoita ja elokuvia. Joko originaalisuus puuttuu tai sitten kutitellaan ihmisen kurkkua niin paljon että häntä alkaa oksettaa esim näillä Saw elokuvilla joilla ei ole muuta merkitystä kuin mennä suoraan siihen groteskiin väkivaltaan ja epämukavuuden tunteen herättämiseen. Siinä on pari suurta ongelmaa nykyajan kauhuelokuvissa. Ottakkaa huomioon se että, kovat äänet ja äkkinäiset screamit eivät ole pelottavia niistä vain pelästyy. Lopettakaa ne.
90-lukua voin vielä lopuks kehua sillä, kun 80-luvulla slasher genre hiipui ja tällöin alkoivat jännitys ja trilleri elokuvat ottamaan enemmän valtaa. Kunnes Wes Craven tuli ja herätti yhteiskunnan rakkauden kauhua ja slasher genreä kohtaan Scream elokuvallaan.

Siinä teille pientä nippelitietoa kauhuelokuvista jolla ette tee paljon mitään mutta jos kiinnostaa niin se olla teistä kiinnostavaa lukea. Muistakaa tuossa vain hipaisin pintaa, kauhun historiaan viihteessää liittyy paljon paljon paljon muutakin kuin mitä minä selitin.
Good night.


1 kommentti:

  1. kirjoita kuulumisia koska olen ujo enkä ikinä muista kysyä facebookissa enkä missään muuallakaan. anteeksi :(

    VastaaPoista