lauantai 19. helmikuuta 2011

God have mercy on her. God have have mercy on me

En tiedä kattoko kukaan muu tänää tota lauantain perheleffaa ku sieltä tuli Notre Damen kellonsoittaja.
Minä katsoin sen kuten ehkäpä monet muutkin? Ei sillä sen väliä näitkö sen tänään, mutta sillä on tavallaan väliä että oletko nähnyt sitä ikinä. . .
Anyway. Se kuka teistä onkaan nähnyt tämän elokuvan, niin se helpottaa teitä siinä missä puhun.

Onko kukaan teistä ikinä miettiny kuinka absurdeja aiheita tuo Notre Dame elokuva käsitteleekään. .
Lastenelokuvaksi se heittää meitä aika koville asioille. Rasismilla, himolla, erilaisuudella, kuolemalla.
Okei okei, kuolema usein liittyy disney elokuviin. Leijonakuninkaassa Mufasa , Simban isä siis. Bambissa, no Bambin äiti.
(Rollon laulu)
Notre dame kuitenkin viestittää meille kuinka elokuvan pahis Rollo on oikeasti aika kusipää. Hän haluaa tuhota kaikki mustalaiset vain koska ne ovat erilaisia ja tuntuvat "syövän" Ranskan yhteiskuntaa. Hän on myös hyvin uskonnollinen mies ja mainio esimerkki vallan väärinkäytöstä.
Muistatteko Rollon laulun? Hän laulaa helvetin liekeistä ja Esmeraldasta. . Niimpäh. Ette varmaan skidinä tajunnet mutta, mistä Rollo oikeasti laulaa on siitä että hän on seksuaalisesti ihastunut Esmeraldaan ja laulussa käy myös ilmi että hän pelkää joutuvansa helvettiin sen takia. Hänelle syttyy ajatus tappaa Esmeralda silkasta sairaasta rakkaudestaan ja ylpeydestään. VAU Disney. Toi on jo jotakin.
Elokuvan lopussa kuitenkin, kuten yleensä, kaikki selviytyy ja Quasimodo ei enää ole arka ulkonäöstään ja lapsille annetaan opetus että hyvä voittaa aina ja että ei kannata koskaan hävetä kuka itse on vaikka mitä kuka sanoisikaan.
Mulle tulee mieleen myös toinen elokuva missä on tälläinen piiloviesti, tuskin olette nähneet. mutta sen nimi on
Hassut Hurjat Hirviöt

Tämä elokuva perustuu samannimiseen satuun ja kirjaan ja elokuvan juoni on se että pikkupoika nimeltä Max asuu äitinsä luona ja käyttää mielikuvitustaan leikkiessään kaikenlaista. Sitten yhtenä iltana Max riehuu susipuvussaan ja hänet lähetetään yläkertaan ilman illallista ja samalla hänen äitinsä yrittää pitää seuraa miehelle joka on, maybe hänen miesystävänsä? Ainakin heillä on treffit menossa.
Max pahoittaa mielensä kaikesta tästä ja karkaa kotoa ja menee jonkinlaiselle järvelle/merelle jonka rannoilla hän rakentaa veneen ja lähtee purjehtimaan eteenpäin kunnes päätyy saarelle jossa on hassuja hurjia hirviöitä. Ja elokuva pysähtyy tavallaan tähän sillä näemme vain about 30 minuuttia kuinka Max leikkii heidän kanssansa ja on kuin no oma pikkulapsi itsensä. Ainoa kiinnostava kohta on se että päähenkilönä toimii temperamenttinen hirviö nimeltä Carol.
Myöhemmin elokuvassa tulee esiin myös tyttö/naarashirviö, I dunno, nimeltä KW.
Meille annetaan sellainen ensivaikutelma että Carol ja KW olivat ennen yhdessä mutta erosivat ja Carol on yhä katkera siitä. Se päätyy siihen että Carol jahtaa Maxia metsän läpi, uskallanko sanoa murhanhimoisesti?
KW piilottaa Maxin kuitenkin mahaansa ja häätää Carolin pois.
Kun ensimmäistä kertaa näin tämän elokuvan, niin en paljon välittänyt siitä. Pidin sitä todella tylsänä ja ainoastaan 3 vuotiaat voisivat nauttia siitä.
Mutta heti jälkeenpäin en voinut olla ajattelematta kuinka paljon Carol ja KW muistuttivat mua riitaisesta avioliittoparista. Ja sitten mietin että voisiko Carolin ja KW:een suhde ollakkin heijastus Maxin vanhempien "riitaisesta erosta?"
Mietin vain.

Jos sinulla on jonkinlainen aavistus elokuvasta jossa on metaforamaisia vertauksia tai jotain "piiloviestejä" niin laita kommenttilootaan ehdotuksia :))

1 kommentti:

  1. katos poikaa. kaikki elokuvat, kirjat, sarjat, maalaukset jne, jotka eivät kuulu postmoderniin kauteen (ellen siis oikeasti väärin muista) tai sen jälkeiseen aikaan.., omaavat merkityksen. Joko se on luotu metaforin, vertauksin, symbolein tai vaikka sanottu suoraan! Kaikella, mikä on ennen postmodernismia on merkitys muuna kuin itsenään ! Niiden merkitys on opettaa, kertoa tarina, koskettaa ja vaikka mitä muuta.

    ps. oletko katsonut the first contact (startrekleffa)?

    VastaaPoista