keskiviikko 28. joulukuuta 2011

The more you know. . .

Opin tänää jotain hassua ja siksi ajattelinki muuten vain kertoa sen teille koska hei. . .. . . . Lehmä hyppäsi kuun yli - blogilla ei ole mitään rajoja postauksien sisältöön.

Hassu juttu nimeltä "Saccade" (pitää ääntää englanniksi) tarkoittaa periaatteessa silmän nopeaa liikkumista.
Tiedättekö siis kun katsotte silmillänne jotakin tiettyä kohtaa ja sitten vaihdatte nopeasti kohdetta.
Silmänne liikkuvat todella nopeasti siihen toiseen kohteeseen.
Tiesittekö että sen prosessin aikana kun silmänne liikkuvat, on siinä välissä hämäryyttä tai "bluria". Tajuatteko?
Mutta miksi sitä ei koskaan sitten havaita? No se taas johtuu siitä että kun nopeasti liikuttaa silmiä kohteesta toiseen niin se on todellakin hyvin nopeaa ja myös sen takia että aivomme tuntuvat poistavan muististamme tämän hämärän sekunnin murto-osan ajan ja korvaamalla sen antamalla meille kuvia siitä kohteesta mihin vaihdamme katseemme.
http://1.bp.blogspot.com/-Kx0xIH9LltM/TVqNhJqBW8I/AAAAAAAAATw/wQhg6o6M90k/s1600/eyes_468x582.jpg

Tästä saan aasinsillan Pysähtyneen kellon illuusioon. Muistatteko istuvanne luokassa ja katsovanne kelloa jossa on myös sekuntikello? Tuntuiko teistäkin että aika kului todella hitaasti siellä?
Joka kerta kun katsoitte kelloa niin sekuntiviisari tuntui menevän todella hitaasti?
Selitän:
Se taas johtuu meidän merkillisistä silmistänne. Joka kerta kun vilkaisit kelloa nopeasti silmilläsi niin aivosi näet korvaavat menetetyn ajan (sinun silmiesi liikkumisen kellon kohdalle) sillä ensimmäisellä kuvalla minkä näät. Eli sekuntiviisarilla.
Tämä ei myöskään tapahdu vain luokkahuoneissa vaan kaikkialla aina. Nämä sekunnin-murto-osat kerääntyvät päivittäin 40 minuutin summaksi. Eli me siis käytämme n. 40 minuuttia päivästämme liikuttamalla silmiämme eri kohtiin jolloin aivomme korvaavat menettyä aikaa.
Siistiä. Tavallaan?


Mikä muu on outoa se että oletteko miettineet koskaan miksi monet linnut liikuttavat päätään kun ne kävelevät?
Vastaus: Monet linnut eivät pysty liikuttamaan silmiään ollenkaan. Jotenka niiden täytyy liikuttaa päätänsä todella nopeasti johonkin suuntaan jos he haluavat katsoa johonkin tiettyyn suuntaan. Ja jotta NIIDEN maailmansa ei olisi kokonaan hämärän peitossa, lintujen pitää pitää päänsä täysin paikoillaan. Ja siksi kun linnut kävelet ne "iskevät" päätänsä eteenpäin.

Hassua 8 D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti