perjantai 25. toukokuuta 2012

Boop-de-boop-de-bop

Animaatio on aina kiehtonu mua tosi paljon. Kyky luoda mitä tahansa mihin mieli kykenee jos vain on tarpeeksi päättäväisyyttä, kykyä ja vahva visio. Se on taidetta (väiteltävissä) minun nöyrän mielipiteeni takia.
Kukaan ei voi kieltää etteikö Hayao Miyazakin elokuvat olisivat koskaan saanet suuta auki ja päästänet sitä "Vau" äännähdystä sieltä.
Jos kiellät tämän niin valehtelet meille tai sitten jostain kumman ihmen syystä et vain ole nähnyt Miyazakin yhtään ainutta elokuvaa. . . . . . Mikä sinua vaivaa? Hopi hopi filmtowniin tai makuuniin siitä !
Tai sitten joskus aivokuollut Paavo Pesusieni ohjelma tai sitten mahaasi kutkutti Tom ja Jerryn quentintarantinomainen väkivalta. . . . . Mutta se on toiselle kertaa. Oikeasti ! Se on suunnitelmissa.

Mikä tahansa animaatio se onkin, joka sinua on jossakin vaiheessa kiehtonut niin muistetaanpa että se on lähtenyt jostakin. Niinkuin jokainen asia täällä maanpäällä. Kaikki ovat lähteneet liikkumattomasta liikuttajasta.
Ja siitä saadaan jotenkin aasinsilta 1930-luvulle ja siitä sitten Betty Boopiin. Joka on päivän puheenaihe

http://www.picgifs.com/clip-art/cartoons/betty-boop/clip-art-betty-boop-241738.jpg

Betty Boop, sukunimi joka viittaa kahteen häröön asiaan. Aika kinkkinen juttu tämä, sillä voin lyödä vetoa et tässä saattaa olla 50/50 tilanne. Puolet teistä tietää kuka tämä hahmo on ja puolet taas eivät.
Ne jotka tietää ei kyllä varmaa tiedä kauheasti Bettystä, mutta ei se tietenkään mitään, sillä sitä varten tämä blogi on. Jaksan aina toistaa sitä. Opitaan uusia asioita, mutta ei niin tärkeitä.
Betty Boop hahmo tuli kuvioihin 1930-luvulla ja se oli kiintoisaa aikaa, näin puhuttaen arvoisten amerikkalaisten puolesta. Vuonna 1929 tapahtui suuri pörssiromahdus Amerikassa jota ennen oli johtanut taloudellinen taantuma. Suuri lama tai "Great depression" alkoi ja maa vasta toisen maailmansodan jälkeen nousi kunnolla jaloilleen. SAMAAN AIKAAN oli meneillään kieltolaki. Kieltolaki joka kielsi alkoholijuomien myynnin. Tälläinen oli jopa Suomessakin (1919-1932).
Jotenka se oli tosiaan kiintoisaa aikaa Amerikassa.
http://www.goldonomic.com/recessionjobhunters.jpg

Sitten olipa kerran samoihin aikoihin myös studio nimeltä Fleischer Studios ja sitä pyörittivät veljekset Max Fleischer ja Dave Fleischer (eivät samat kuin henkilöt kuvassa), he ovat mm. vastuussa Kippari Kalle piirretyistä myös.
Hauska fakta siitä, tai itseasiassa kaksi hauskaa faktaa.
1) Hänet alunperin suunniteltiin antropomorfiseksi villakoiraksi.
2) Hänen hahmonsa on 16-vuotias. . .  .. . . Taino 14-16 jotain sen pitäis olla.
Eli te taskubiljardinpelaajat ootte wankannu alaikäselle ja täältä tulee karu totuus. HOH HOH.
Itse hahmon luoja on sanonut sen haastattelussa. Mutta tietenkin hahmo on kasvanut ajan mittaan animaatioissa. Yhdessä piirretyssä nimeltä "The Bum Bandit" hän on aikuinen jolla on lapsia ja jopa aikuisen naisen ääni, toisinkuin tämä kimeä boop dooppi doo ääni.
Ei vaan siis oikeasti eikö ole hassua että tällinen seksisymboli on näin nuori?
Ja miksi edes Betty on tälläinen seksisymboli kun hän on?
Palataan takaisin siihen "Great Depression" tai "Suureen lamaan". Siihen aikoihin yritettiin mahdollisimman paljon saada ihmisten ajatuksia pois viemäriin alas pyörivästä ekonomiasta ja vakuuttaa että
"Kyllä tästä selvitään!"
Yksi näistä häiriötekijoistä oli Betty, Betty luotiin suuren laman symboliksi. Betty muistutti ihmisiä paremmista ajoista. Ajoista jolloin Jazz musiikki ja tanssi alkoivat vihdoin tulla esille massoille.
Siihen aikaan animaatiot eivät olleet eksklusiivisia lapsille, päinvastoin animaatiot olivat pikemminkin aikuisille ja Betty juuri sen takia olikin niin suosittu. Muutenkin nämä animaatiot olivat surrealistisia, outoja ja olivat täynnä seksuaalisia ja psykologisia viitteitä Toisinkuin Disneyn tekemät jotka olivat söpöhköjä ja he pelasivat varman päälle. Fleischerin piirretyt olivat aikuisille aikuisilta.

Onko Minnie the Moocher kenellekkään tuttu? . . . .. Ei? Siis se on se missä on se hassusti tanssiva haamu mursu ja ne haamut jotka laitetaan sähkötuoliin. Se Betty Boop piirretty. Kukaan ketään tietääkö? Ehkä te tiiätte sen laulajan, bändin ja biisin. Cab Calloway - Minnie the Moocher ? Ette? Se oli Blues Brothersissa se mies ja se laulu, siinä lopussa missä se vanha musta mies laulaa teatterissa. NONII ! Eli siis Minnie the Moocher.Jos joku miettii jotain outoa ja surrealistista Betty Boop piirrettyä niin Minnie the Moocher on yleisin ja paras esimerkki siitä.
Lyhyesti:
Teini-ikäinen Betty karkaa kotoa poikaystävänsä Bimbon kanssa ja päätyy luolaan jossa jännästi tanssiva haamu mursu laulaa hänelle laulun, pelottavien haamujen ja olioiden luodessa outoja skenaarioita ja laulaen taustalla. Sen jälkeen Betty palaa takaisin kotiinsa.
Jos ette ihmetelleet äskön niin ihmettelette nyt ehkä että miksi tämä animaatio on jossakin kohtaa hyvin sulavan näköistä ja joissakin kohtaa niin . . . . . Animoidun näköistä.
Näissä piirretyissä käytettiin sellaista jännää tekniikkaa kuin rotoskooppaus jossa oikean elämän hahmon päälle on animoitu. Kuten piirretyn alussa huomaa Cab Callowayn oudon omalaatuisen tavan tanssia/kävellä.
Se on rotoskoopattu tähän piirrettyyn haamu mursuksi.
Laulustakin hieman vielä muutakuin se että se jää päähän soimaan. Yleensä sanoisin tätä ärsyttäväksi kun laulu jää päähän, mutta tämä laulu on mielestäni aika hyvä ja tarttuva.
Laulu itsessään kertoo tytöstä, joka tahtoo olla rikas ja kuuluisa. Hänellä on silti suuri sydän.

Folks here's a story 'bout Minnie the Moocher,
She was a red hot hoochie coocher,
She was the roughest, toughest frail,
but Minnie had a heart as big as a whale.


Ho-dee ho-dee ho
Ho-dee ho-dee ho
Hi-dee hi-dee hi-dee hi
Hi-dee hi-dee hi-dee hi
Hey-dee hey
Hey-dee hey
Whoah
Whoah


Sitten hän tapaa miehen nimeltä Smokey, joka käyttää kokaiinia.
(Cokey = kokaiinin käyttäjä)
Samoin tämä mies vie Minnien kokeileman huumeita.
(How to kick the gond around = tarkoittaa slanginterminä oopiumin polttamista)

She messed around with a bloke named Smokey.
She loved him though was cokey,
he took her down to Chinatown
and he showed her how to kick the gong around.


Hey-dee hey-dee hey
Hey-dee hey-dee hey
Oy yoi yoi yoi yoi yoi
Oy yoi yoi yoi yoi yoi
Ay yi yi yi yi yi-oh
Ay yi yi yi yi yi-oh
Whoah
Whoah


She had a dream about the King of Sweden,
He gave her things that she was needin',
He gave her a home built of gold and steel,
a diamond car with the platinum wheel.
Minnie rakentaa uraansa viettelemällä näitä huumehörhöjä ja hän niin ikään kuin käyttää hyväkseen heitä (=mooches) ostamaan hänelle vaikka mitä hän haluaa, tehden elämästään itselleen huonomman.

Hi-dee hi-dee hi-dee hi-dee hi

Hi-dee hi-dee hi-dee hi-dee hi
Hey-dee hey-dee hey-dee hey-dee hey
Hey-dee hey-dee hey-dee hey-dee hey

He gave her his townhouse and his racing horses,

Each meal she ate was a dozen courses,
She had a million dollars worth of nickels and dimes,
She sat around and counted them all a million times.

Hi-dee hi-dee hi

Hi-dee hi-dee hi
Whoah
Whoah

Poor Min, poor Min, poor Min.


Syy miksi tässä lopussa sanotaan "Minnie parka, Minnie parka" voisi olla se että Cab kirjoitti myöhemmin laulusta pidemmän version jossa Minnie ja Smokey joutuvat esim. vankilaan ja Minnie joutuu myös hullujen huoneelle missä hän lopulta kuolee. Se ainakin selittäisi tämän "Poor Min, poor Min."

Valitettavasti sensuurivasara osui ja upposi tälläisiinkin piirrettyihin 1930 luvun puolivälissä, jättäen todellisen taiteenlajin varjoihin pitkäksi aikaa.

On se animointi jännää. Tässä kaikki tällä kertaa, HAIDI HAIDI HOOOOOOOOOOOOU  heippa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti