keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Ihmemaan salaisuudet 2/2


Luku 2

Virnistys ja väärinymmärrys toisinpäin


http://makeupbybrittanylauren.files.wordpress.com/2012/03/cheshire-cat-4.jpeg

 En muista tarkalleen minkä ikäisenä katoin Liisa Ihmemaassa (1951) ekaa kertaa, mutta muistan sen et olin hyvin nuoressa iässä ja kaikista Disney elokuvista muistan tämän yhä parhaiten, mikä on hassua koska tässä elokuvassa ei ole oikeastaan minkäänlaista juonta. Kuten ei kirjassakaan. Tämä Disney versio yrittää parhaansa mukaan yhdistää 2 kirjaa yhdeksi elokuvaksi ja monet uskolliset kirjojen fanit eivät ole tyytyväisiä tähän versioon. Uskon etteivät he ole tyytyväisiä mihinkään versioon. Mutta mielestäni se on oikeastaan aika hyvä elokuva. Yksi parhaimmista Disneyltä.

 Jos et tiennyt niin elokuva kertoo päähenkilöstä nimeltä Liisa, joka seuraa valkoista Pekka kania kaninkoloonsa. Älkää ajatelko kauhean härösti. Liisa tietämättään joutuu kuitenkin elämänsä seikkaluun hänen tipahtaessa keskellä Ihmemaata, missä mikään ei ole liian outoa tai hassua ollakseen olemassa. Lintuja ja merieläimiä laulamassa ringissä ? Kyllä. Mursu ja Nikkari? No tottahan toki ! Seko Jänis ja Hullu Hatuntekijä jolla on outo pakkomielle teehen? Jjep ! Kuu, joka onkin kissa, joka onkin Irvikissa? Kyllä kyllä.


Kuten olen jo varmasti parikin kertaa maininnut ettei tässä ole minkäänlaista juonta. Koko elokuva on vain Liisan eli yleisön tutustuttamista näihin hullunkurisiin hahmoihin ja jokainen niistä tuntuu olevan tahtomattaan tai tahallisesti kusipää Liisaa kohtaan.
AINOA juonta muistuttava asia tulee vasta lopussa kun Liisa päättäkin olla menemättä Pekka kanin perään ja haluaa kotiin. Liisa itkee metsässä ja pääsee sitten viimeisimpään aktiin.
Ja tässä vaiheessa viimeistään tarkistat onko sulla liimapuikkoa nenässä.
Lopussa tapahtuu täydellinen clusterfuck, tai monimutkainen sekasorto jossa ahdistuneisuus tasot nousevat läpi katon ja kaikki hahmot haluavat yhtäkkiä Liisan pään vadille ! Varsinkin kuningatar joka tosiaan tykkää katkoa päitä.
Hahmot jahtaavat Liisaa ja Liisa yrittää päästä karkuun niin kovasti. Hän pääsee ovelle. Hän näkee itsensä ! Hän nukkuu ! HERÄÄ LIISA HERÄÄ !!
Viimeinen minuutti on todella ahdistava ja koko elokuva on pimeä ja synkkä. No niin synkkä kun Disney voi olla, ei ihme että tästäkin on tullut monia erilaisia fanien tekemiä synkkiä versioita. Tarinahan on matka Liisan mieleen. . . . .. . Ja vittu että se tyttö on sekasin.

Semmonen. Mutta lempikohtia tästä elokuvasta? No ylhäällä näkyy jo tuo yksi kohta joka on yksi parhaimmista. Syntymättömyyspäivä ja koko tee - scene on yksi parhaista. Jostain syystä Hullu hatuntekijä ja Kani ovat saanet kulttimaineen, KUTEN myös Veijarikissa. Syystäkin se on niin suosittu kun se on.
Tässä lempikohtani elokuvasta, IKINÄ. En tiedä se vain naurattaa ja on niin ikoninen kohtaus.1:37
Veijarikissa: "Jos sinua todella kiinnostaa hän meni tuosta."

Liisa: "Kuka meni?"

Veijarikissa : "Pekka kani"

Liisa: "Meni tästä?"

Veijarikissa: "Meni mihin?"

Liisa: "Meni tuosta"

Veijarikissa: "Kuka meni?"

Liisa: "Pekka kani!"

Veijarikissa: "Mikä kani?"

Liisa: "Äh. . Mutta etkös juuri sanonut, siis.. Voi ei"

Veijarikissa: "Osaatko seistä päälläsi? 8D"
Tässä vaiheessa tajusin et mähä joskus aikoi sitte tein tälläisen postauksen missä puhuin mun lempikohtauksistani tästä elokuvasta. . . . . . Jotenka laitan tähän linkin siitä, mutta aijon silti puhua ihan samoista jutuista tässä että, laiskuus ja sen paljastaminen kunniaan? (Linkki)
Jee eniweis.
Mikä on hassua minusta, on se kuinka paljon enemmän tämä elokuva keskittyy ensimmäiseen kirjaan, vaikka elokuva koostuu molemmista kirjoista. Mutta kohdat Peilimaailma seikkailusta ovat valittuja ja harvoja. 3 kohtaa jotka tulevat tähän hätään mieleen ovat
1) Tittelitom ja Tittelityy ovat esim Peilimaailman asukkaita ja myös heidän runonsa "Mursu ja Nikkari". 
2) Toinen taas on Kuningattaren dialogi Liisan kanssa.
"Katsoa minua silmiin, puhu selvästi äläkä kieputa kokoajan sormiasi ! Avaa suusi kunnolla kun puhut , ja muista aina sanoa "Teidän majesteettinne" !Tuo kohta on Peilimaailmassa kun Liisa kohtaa punaisen shakkinappula kuningattaren, jotenka se on melkein sama asia. Paitsi ei kuitenkaan. Viimeinen kohta ovat laulavat kukat. Kirjassa niistä ei vain muutu kusipäiksi.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/de/Tenniel_red_queen_with_alice.jpg/200px-Tenniel_red_queen_with_alice.jpg

Mursusta ja Nikkarista tulikin nyt mieleen pienimuotoinen analyysi jonka luin.
Nikkari ja Mrusun runohan jossa nämä kaksi hahmoa houkuttelevat ostereita mukaansa luvaten että he pääsevät syömään kuin kuninkaat. Mutta käykin niin että osterit joutuvat itse syödyksi.
Surullista tiedän. En uskonut ikinä tuottavani sympatiaa ostereita kohtaan. . ..
Nikkari tässä runossa edustaa kristinuskon uskontoa. Nikkari - puuseppä, Jeesus.
Mursu, tämä lihava, karvainen naamasta ja torahampainen olisi joko viittaus Buddhaan tai Ganeshaan.
Buddhalaisuus ja hindulaisuus. Jotenka, jos jollakin ei nyt ihan aivot raksuttaneet vastausta niin kyllä tämä oli Carollin tapa kritisoida uskontoja. Länsimaisia ja itämaisia "destruktiivisia" kultteja. Niinkuin muuan blogikirjoittaja näitä sanoo, jolta nyt olen tätä infoa saanut. 
http://takkirauta.blogspot.com/2008/03/nikkari-ja-mursu.html

Jos voin sanoa tän verran niin sanon sitten myöskin sen verran.
Liisa Ihmemaassa ja Seikkailut peilimaailmassa ovat mainioita kirjoja siitä, että sillä ei oikeasti ole ollenkaan väliä minkä ikäinen olet. Näistä kirjoista voi nauttia kuka vaan. Kuka vain.
Se tekee niistä ajattomia että ihmiset yhä jaksavat puhua näistä teoksista ja puhua siitä kuinka he rakastavat niitä. En nyt sano että vertaan tätä Harry Potteriin, mutta Harry Potterissa on aivan sama juttu. Niissäkään ei ole oikeastaan väliä kuka niitä lukee ja minkä ikäinen on. Taino kunhan siinä iässä että osaa lukea.
Liisa/Alice kuitenkin todisti meille että todellisen nautittavan lukukokemuksen voidaan luoda myös täydellisesti organisoidusta kaaoksesta ja hölynpölystä.

Hölkyn kölkyn, kölkyn hölkyn, miten ikinä te haluattekaan sen sanoa.
Näkemiin taas seuraavaan kertaan.
Cheers
Oh
Wau

Hyviä pyhiä : )


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti