lauantai 5. toukokuuta 2012

Ihmemaan salaisuudet 1/2

 . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . .. . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . .. . . . . .. . .. . 
Hyvät ihmiset, arvoisat lukijat, naiset ja herrat.
Minua ärsyttää tällä hetkellä hyvin paljon ja siihen on syy.
Tätä voisi sanoa todella suureksi ketutukseksi.

Ensinnäkin olen pahoillani siitä ettei postausta ole näkynyt vähään aikaan.
Minkäänlaista postausta.
Se on johtunut siitä että lupaamani Liisa Ihmemaassa postaus on tuottanut ongelmia.
Ja nyt on päädytty siihen että minä teen tämän tekstin teille tässä.
Tähän nyt lisään ensimmäisen osan Liisa Ihmemaata postauksesta ja sitten myöhemmin saatan postata seuraavan osan joka sitten sisältää loput.

Mutta niin miksi tässä meni niin kauan?
Lyhyestä virsi kaunis, minä halusin tehdä siitä videon. Ja niin teinkin siitä tästä ensimmäisestä osasta videon !
Mutta kävi nyt niin että se sisälsi kuvamateriaalia joka oli EMI yhtiön omistama ja sitä ei voi näyttää kotimaassani. Eli video ei näy kaikille niille joilla on suomalainen youtube käyttäjä..
Voisin vaikka lyödä että suurimmalla osalla teistä. Kaikilla teistä on.
Ja bloggeriin en jostain syystä pysty tätä lataamaan jos mietitte sitä. Bloggeri aiheuttaa minulle päänsärkyä, sanomalla että on tapahtunut virhe. Ja muutenkin jostain syystä 0:30 sekunnin video tuntuu lataavan bloggeriin liiankin kauan.
Vaikka youtubeen 10 minuutin video kestää mulla tunti, vähemmän max? (Ei se ole mikään hurjin mutta se on hyvä mulle.
PS Jopa Vimeossakin on jotain häkää... Jostain syystä koko video ei halua latautua sinnekkään.
Noh anygayswaysweisjeis, tässä on sitten hymiö minun tunteistani tällä hetkellä ja sitä alempana ensimmäisen postaus Ihmemaasta käsikirjoituksen mukaan.


Olen hyvin pettynyt
-------------------------------------------------------------------------------


Luku 1

Alas, alas kaninkoloon


"Liisa mietti uneliaasti (sillä kuuma päivä raukaisi), viitsikö nousta poimimaan lemmikkejä seppelettä varten, kun äkkiä valkoinen punasilmä Kani juosta köpitti hänen ohitseen.
Siinä ei nyt vielä ollut mitään ihmeellistä - eikä mahdottoman  merkillistä ollut sekään, että Kani koko ajan hoki itsekseen:
- Hyvänen aika! Hyvänen aika! Minä myöhästyn! Kun Liisa muisteli  tuota perästäpäin, hänestä oli outoa, ettei se silloin kummastuttanut  häntä sen enempää, mutta kaikki tuntui silloin aivan luonnolliselta.
Vasta kun Kani otti kellon liivinstaskustaan, katsoi sitä ja alkoi juosta nopeammin, Liisa hyppäsi ihmetyksestä pystyyn, sillä hän ei ollut ikinä nähnyt kania, joilla oli liivit ja liivin taskussa vielä kellokin !"
Liisan seikkailut ihmemaassa kirjaa ei turhaan todeta ajattomaksi klassikoksi. Se on jotakin mitä kuka tahansa voi ymmärtää, sillä siinä ei ole mitään ymmärrettävää ja se onkin se mikä kiehtoo ihmisiä lukemaan tätä kirjaa. Seikkailu, johon jokainen meistä voi samaistua tai sitten ei. Riippuu onko mielikuvituksesi yhtä rikas, kuin Liisan.
http://www.cs.cmu.edu/~rgs/alice04a.gif

On kyllä ihme jos kukaan teistä ei ole ikinä kuulleet koko sarjasta, voin lyödä hyvinkin vetoa siitä että olette kuulleet edes vähäsen siitä. Jollakin tavalla sillä tätä sarjaa on vaikeampi välttää kuin ruttoa !
Ja saamme kiittää sitä Herra Lewis Carrollia.
Siihen liittyy hassu juttu, Charles L Dodgson käännettynä latinaksi on Carolus Ludovicus, se käännettynä
Ludovicus Carolus ja sitten käännettynä takaisin englanniksi on Lewis Carroll. Jännää? 8 )
Lewis Carroll oikealta nimeltä Charles Lutwidge Dodgson, oli englantilainen matemaatikko joka kauniina päivänä oli souturetkellä tuttavaperheensä ja heidän kolmen tyttärensä kanssa. Yksi tyttärien nimistä oli Alice, josta tuli tarinan nimihenkilö. Hänen tarinoidessa Alicen seikkailuista niin Alice kinui Dodgsonia kirjoittamaan tarinastaan kirjan ja niin hän lopulta tekikin vuonna 1865, luoden samalla yhden rakastetuimmista lastensaduista. Alice's Adventures Under Ground, oli alkuperäinen nimi mutta  hän julkaisi sen jälkeen siitä laajennetumman version, Alice's Adventures in Wonderland.  Myöhemmin hän kirjoitti romaanille jatko-osan, yhtä järjettömän ja loogisuuden puuttellisen kuin edeltäjänsä. Ehkä enemmänkin. Liisan seikkailut peilimaailmassa vuodelta 1871. Sanotaan että itse Kuningatar oli ollut niin suuri fani ensimmäiselle kirjalle että hän pyysi Dodgsonia omistamaan seuraavan kirjan hänelle.
Kirjan hullukuriset kuvitukset Dodgson teki itse alkuperäisesti, mutta tunnetuimmat kuvat jota olette tässä katselleet, ovat herra John Tennielin kynästä tulleita kuvia.
Ensimmäinen painos Liisan seikkailuista Ihmemaassa hävitettiin Tennelin ollessa tyytymätön siihen ja tänä päivänä ensimmäisestä painoksesta on säilynyt 23 kappaletta mikä tekee niistä keräilyharvinaisuuden fanien keskuudessa.Kirjojen suosio on huima ja ei siis ole mikään ihme että sen takia se onkin ansainnut itselllensä niin suuren statuksen kulttuurisissa piireissä. Taitelijat ottavat siitä inspiraatiota itselleen, ohjaajat haluavat tehdä oman visionsa siitä, muusikot käyttävät kirjan runoja lyriikoihinsa. Se on hullua !
Kuvitusta ovat myös tehneet tunnetut taiteilijat kuten Tove Jansson, Salvador Dali ja Arthur Rackham

Mutta osaatteko arvata kuinka monta elokuvaa tästä on tehty?

AIVAN! Iha törkeesti. Varhaisin on vuodelta 1903.
Mutta näitä riittää. On vuodelta, 1915, 1972 very much.
(linkit elokuviin vuosiluvuissa jos kiinnostaa)
Kuuluisin näistä olisi kuitenki varmasti Disneyn 1951 vuonna tehty animaatio, mutta siitä lisää seuraavalla kerralla

Cheers !

Ps tässä lisää kuvia John Tenneliltä
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti