sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Tabujen tabletti, Tohtori Kuolema

Aika sopivasti mun mielestä tää segmentti on keksitty ku just uutisissa on ollu paljon puhetta eutanasiasta eli armokuolemasta. Vastustajat vastaan kannattajat, jotenka on siis taas aika avata pilleripurkki ja ottaa __


Avataanpa ensin tätä termiä niille joille se ei ole niin tuttu.
Eutanasia (eu-thanatos = hyvä kuolema) = armokuolema. Armokuolemahan näin omin karuin sanoin tarkoittaa kuoleman tuottamista, mutta armosyistä. Otetaan vaikka parantumaton syöpäpotilas, joka on kivuissa ja tuskissa. Hän pyytää lääkäriä lopettamaan kärsimyksensä ja tekemään hänelle armokuoleman. Näin armokuolema saataisiin tässä tilanteessa vaikka ruiskulla, jossa olisi myrkkyä, johon potilas kuolisi hiljaisesti ja rauhallisesti.
Se on yksi tavoista.

Otsikoissa on näinä päivinä nähty kissankokoisilla kirjaimilla paljon asiaa eutanasiasta.
Kristillisdemokraatit vs Vihreät.
Vihreät kannattavat tätä ja KD taas tietenki ei.(Taino niinhän otsikoissa lukee oikeastihan asia on vain yksi vihdreiden edustaja on toista mieltä ja KD:n Päivä Räsänen on eri mieltä)
Mitä mieltä Lehmä on?

Noh meikäläisen mielestä (ja samaa mieltä on myös mentorini) jokainen ihminen tehkööt omat päätöksensä ihan itse.
Kellään ei saisi olla valtaa leikkiä jumalaa ja tämä on fakta. Ei kellään, paitsi omalla itselläsi omasta hengestäsi.
Jotenka kannatat siis eutanasiaa?
Se on vähän monimutkainen juttu, mutta kaikkien näiden kiemurtelevien ja kiertelevien lauseiden takana seisoo mies joka kyllä on enemmän eutanasian puolella kuin sitä vastaan.
Eli kyllä.

Mielestäni on tärkeää argumentoidessa osata 1) tutkia aihetta monipuolisesti ja molemminpuolin 2) (vielä tärkeämmin) osata argumentoida sitä vastaan mitä puolustaa.
Tai pikemminkin toisin sanoen on osattava puolustaa sitä mitä minkä kanssa on eri mieltä, sillä tavoin tosiaan voi saada selville mitkä juuri sinun periaatteet ja arvot ovat.
Jotenka olen eutanasian puolella, aloitetaan sepittämään syitä miksi se on paha asia.

Vaikka päätös on loppujen lopuksi sinun, niin voin vain kuvitella miltä joistakin lääkäreistä voi tuntua tehdessä eutanasiaa. Tunnontuskia ja samusirkka voi tulla kovimmillekkin lääkäreille.
Ja vaikka en omista näin kiihkeää arvoa elämälle kuin jotkut toiset. Esim kristityt jotka pitävät elämää pyhänä ja 5 käsky on "Älä tapa"
Se on tosi tosi jalo arvo ja periaate, mutta mä en pysty samaistumaan siihen. Siitä huolimatta elämän ottaminen on kuitenkin suuri asia missä tahansa yhteydessä.
Ja tietenkin sanonnan mukaan "elefanttina olohuoneessa" tässä asiassa on ihmiset jotka eivät osaa tai ovat kykenemättömiä päättämään omasta puolestaan. Tälläiset tapaukset aiheuttavat pään rapinaa keskuudessamme ja HUOM. myönnän sen ettei eutanasia ole täydellinen eikä mikään tässä maailmassa ole.
Paitsi ehkä suklaanougat jäätelö. Mutta armokuolemissa on ja varmasti tulee olemaan väärinkäytöksiä.
Väärinkäytöksiä, ei väärinkäsityksiä.
Jotkut myös pelkäävät että eutanasian avulla alettaisiin säästämään terveydenhuollon kustannusten säästämiseksi, eli periaatteessa eutanasiasta tulisi yhtä yleinen juttu kuin Crocs kengistä jokunen vuosi takaperin.
Tähän puolustuksi on sanottu että laillistamalla eutanasian, saataisiin dokumentoida potilaan tahto selkeämmin ja paremmin ja näin saataisiin väärinkäytökset ja virheet vähenemään.

Itse en osaa oikeasti sanoa. Niinhän sitä aina sanotaan että jos jotakin laillistaa niin sillä olisi jotain parempia vaikutuksia. Taino ei nyt aina sanota. Huumeista tulee nyt esimerkki että jos ne laillistettaisiin niin se vähentäisi niitten käyttöä. MUTTA se on ihan toinen tabujen tabletti asia.

Saatatte tai ette ehkä saata tietää miehestä nimeltä Jack Kevorkian. Hän oli yhdysvaltalainen lääkäri, joka teki avustettuja itsemurhia. Hänelle annettiin lempinmeksi "Dr Death" eli Tohtori Kuoleman näiden avustettujen itsemurhiensa jälkeen. Hän siis teki näitä parantumattomille potilaille jotka halusivat itse sitä.
Hän itse kuoli vuonna 2011 ja jos miettite niin kyllä hänet oli tuomittu kyllä vankilaan. Vuonna 1999 hän joutui 8 vuodeksi sinne kunnes pääsi pois heikkenevän terveystilansa vuoksi.
Hän sairasti hepatiitti-C tartuntaa.
Hänet juuri muistetaan parhaiten siitä mitä hän teki ja hänen lausahduksestaan.
"Death is not a crime."

Voisin pitää sitä mottonani tätä asiaa kohtaan, mutta pidän enemmän "Minulla on oikeus."

Musta tuntuu että tämän päivän lääkkeen vaikutus alkaa pikkuhiljaa olla jo ohi ja on aika palata takaisin maan pinnalle.
Tälläistä tänään, seuraavalla kerralla jotain muuta.
Siihen asti, näkemiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti