sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Kauhulla on naamat ja se virnistää

"Horror. . . . Horror has a face. . . and you must make a friend of horror."

Kuolemattomat sanat kaikuvat Vietnamin viidakon sysipimeässä yössä elokuvassa Ilmestyskirja. Nyt legendaarisen Marlon Brandonin suusta.
Mutta me ei puhuta tänään Vietnamin sodasta ja sen aiheuttamista traumaperäisistä stressihäiriöistä, vaan muusta kauhusta. Elokuvien kauhusta.
Minä olen kauhun ystävä. Meikäläisellä on aina ollut tietty paikka sydämessäni ja olen parhaani mukaan yrittänyt kasvattaa virtuaalipippeliäni siis kauhuelokuva kokoelmaani. Se on vähän sama kuin manga ja anime. Meikällä oli yhdessä vaiheessa elämääni tämmöne "angst"-kausi jolloin olin tosi paljon kiinnostunu kauhusta ja kaikesta tälläsestä. Se oli mun ernu-aikojeni kanssa samaan aikaan melkeenpä. Siitä lähtien kaikenlaine kauhu on ollu kiehtovaa. Puhuttaessa yhä enemmän ja enemmän kauhusta tässä niin saan kohta piakkoin tämän aasinsillan oikeaan asiaan.

1900 luvun alkupuolen kauhuelokuvat.
Siinä on taas kerran legendaarinen ja niin hienovarainen aasinsilta. Tässä on teille lista itseasiassa Top 5 lista kauhuelokuvista jotka ovat kadonneet jostain syystä olemattomiin. Ottakaa huomioon että nämä ovat kaikki hyvin vanhoja kauhuelokuvia. Kaikki itseasiassa mykkäfilmien ajalta. Melkein.

Numero 5

The Werewolf (1913)

http://i1.squidoocdn.com/resize/squidoo_images/250/draft_lens18462818module153010570photo_1315256825wolfman.jpg

Veikkaan et useimmat teistä tietää varmaankin 2010 leffan "Wolfman" jonka pääosaa esitti Benicio Del Toro.
Mutta se perustui monien mielestä parhaimpaan ihmissusi elokuvaan ikinä. Samanimiseen "Wolfman" vuodelta 1941. Onko se minun ihmissusi elokuvani? Ei niinkään, enkä ole nähnyt vielä tarpeeksi ihmissusi elokuvia jotta voisin tehdä niistä listaa.
Jo kauan luultiin että ensimmäinen ihmissusi elokuva olisi tehty vuonna 1935, jonka nimi oli "Werewolf of London", mutta sitten heitettiinkin kapuloita rattaisiin ja saatin selville että oli olemassa vielä vanhempi tuotos näistä mieseläin puudeleista. Vuonna 1913 Henry Macrae ohjasi sen ja sen julkaisi Universal Studios.
(Universal joka siis on vastuussa näistä klassikko monstereista, yhtiö julkaisi Wolfmanin, Draculan ja Frankensteinin siis)
Tarinako? Se kertoi intiaani naisesta joka osasi muuttua sudeksi ja opettaa näin tämän taidon tyttärelleen, joka käyttää sitä hyökkääkseen valkoisten valloittajien kimppuun. 100 vuotta myöhemmin tytär palaa taas tappamaan leuat veressä.
Mutta meidän harmiksemme kaikki olemassa olevat kopiot olisi tuhoutuneet 1924 sattuneessa tulipalossa.
Vielä tänä päivänä se on kadotettu filmi, ehkä jonain päivänä joku tuleekin esille ja tuo tämän elokuvan esille.
Oisko se parempi kuin edeltäjänsä? Tuskinpa, mutta olisi se silti kiinnostavaa nähdä tämä osa monsterielokuva histoaa.

Numero 4

Life Without Soul (1915)

http://1.bp.blogspot.com/_cMdbfkl3Rz4/RzLHYoByVWI/AAAAAAAABBI/i_I_ILiVD-k/s800/lifewithoutsoul.jpg

Jatketaan taas klassikko monstereiden parissa. Toisinkuin "Werewolf", Life Without Soul EI OLE ensimmäinen elokuvaversio Mary Shelleyn Frankensteinista.
Se kunnia menisi vuonna 1910 vuonna tehdyllä `"Frankenstein" elokuvalle.
Jonka oli tehnyt Thomas Edisonin yhtiö !
Kauan senkin luultiin olevan kadonnut filmi, kunnes se löytyi yksityiskokoelmasta.
Mutta nyt tämä toiseksi vanhin Frankenstein elokuva on vielä kadonnut ja ainoa mitä siitä on jäänyt jäljelle on tämä juliste.
Samoin kuten Nosferatu (1922) elokuva muutti nimiä kirjasta johon se perustui niin on sanottu että tämäkin elokuva olisi tehnyt niin välttääkseen tekijänoikeusten rikkomuksia.
Kuka tietää mitä tästä olisi tullut jos se olisi säilynyt, mutta sen tiedän ettei sillä varmastikkaan ole suurempaa vaikutusta kuin sillä elokuvalle joka julkaistiin 1931.


Numero 3

Dracula (1921, 1920?)

http://m.s11.pollpigeon.com/media/answer_images/3b/3bd13d473b14324a655a21ac12864fa6_jpg_350x500_q85.jpg

Tajusin vasta nyt et tässähän ovat Universalin hirviöt kaikki................. Mutta ei se mitään sillä tämä on MINUN lista kadonneista kauhuelokuvista ja nämä vain sattuu nyt olemaan näin.
Tässäpä erikoinen tapaus. Kuinka moni tietää tämän hepun tässä? Bela Lugosi elokuvassa Dracula (1931) moni tietää sen jo varmaan. No kuinka moni tietää Nosferatun (1922)? Sen luultiin olevan vanhin Dracla filmi
Entäs kuka on kuullut sellaisesta kun Dracula's Death (1921)? Unkarilainen elokuva, kadonnut.
Entäs sitten venäläinen Dracula (1920)?
Hämmentävää eikö?
Tälle listalle tulee nuo kaksi viimeisintä elokuvaa. Dracula's Death OLI unkarilainen elokuva ja mukamas kertoi mielisairaalassa olevasta tytöstä joka näkee painajaisia Draculasta. Rehellesti, toi konsepti kuulostaa tosi siistiltä. Mielellään menisin kattomaan sellasta elokuvaa.
Ainoa mitä tästä on selvinnyt on vain yksi kuva, jossa näkyy se tyttö ja ilmeisesti Dracula

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/a/a9/Drakula_hal%C3%A1la-1.jpg

Entäs se venäläisten tekemä? No sen laitoin tähän kysymysmerkillä, koska koko sen olemassaolo on hyvinkin kyseenalaistettavissa. On sanottu että se olisi tehty, mutta minkäänlaisia todisteita siitä ei ole. Hyvin vähän tietoa siitä on, mutta taas kerran näyttöä ei ole ollenkaan. Joten joko se on ollut olemassa ja jos on niin se on vanhin Dracula elokuva perustuen romaaniin (Bram Strokerin Dracula). Mutta tällä hetkellä tilanne näyttää siltä että unkarilainen olisi vielä vanhin.

Numero 2

London After Midnight
(1927)

http://teamhellions.files.wordpress.com/2011/01/london-after-midnight-lon-chaney-lost-film-found.png

Mietiskelin tässä hetken olisiko tämä pitänyt laittaa tämä tähän ja tänne listalle edes. Se on kyllä todella kuuluisa ja sillä on pieni kulttiyhteisökin syntynyt. Eniten kuitenki se että siitä on säilynyt hyvin paljon kuvia ja se ei ole niin mysteeri kuin jotkut muut näistä. Se on jopa saanut uusversion vuonna 1935 Mark of the Vampire jonka pääosassa oli Bela Lugosi.
London After Midnightissä pääosaa kuitenki esittää legendaarinen Lon Chaney.
Ja jopa 2002 elokuvasta tehtiin "elokuva" jonka voi löytää Lon Chaney kokoelma dvd:eeltä.
He ottivat kaikki kuvat ja otsikkokortit (=intertitle, mykkäelokuvista tutut esim jos joku sanoi jotakin niin ruudulle tuli mustataustainen kuva jossa oli valkoisella kirjoitettu henkilön dialogi)
ja tekivät niistä elokuvan. Se on lähimpänä mitä me ikinä tulemme näkemään tätä elokuvaa.
Kaipa laitoin tämän sen takia että se on kuitenkin ehkä tunnetuin kadonnut kauhufilmi.
Haluan myös selittää että tämä filmi ei ole perinteinen vampyyri filmi vaan murhamysteeri.
Päähahmo Lon Chaney esittää tutkijaa, joka naamioituu vampyyriksi saadakseen murhaajan kiinni.
Valitettavasti tämä olis myös Lon Chaneyn viimeisin rooli. Hän oli ja tulee aina olemaan mykkäfilmien yksi rakastetuimmista ja arvostetuimmista näyttelijöistä. Ironisesti hän kuoli kurkkusyöpään juuri kun äänielokuvat syntyivät.


Mutta mikäs voisi muka olla numero uuno, jos tunnetuin ja ehkäpä myös suosituin kadonnut kauhufilmi on kakkosena? Veikkaanpa että ykkönen saattaa hämmästyttää teitä yhtä paljon kuin se hämmästytti minua.
.
.
.
.
.
.
.
Numero 1

Kaikki kadonneet King Kong filmit
http://carlosnightman.files.wordpress.com/2011/06/kingkong_1933_01.jpeg

Kaikki tuntevat kyllä Peter Jacksonin 2005 version King Kongista ja (toivottavast) kaikki tuntevat myös klassikko 1933 King Kongin (joka sattuu olemaan yksi lempifilmeistäni). 

Jotkut saattavat tietää myös 1976 tehdystä versiosta, jos et tiedä niin et jää mistään paitsi.
Harvat tietävät kuitenkin sen että alkuperäisestä King Kongista (puhun nyt 1933 versio) leikattiin pois kohtaus jossa Kong heittää miehistön puunrungolta alas ja he päätyvät kuiluun tappelemaan hämähäkkejä ja muita öttiäisiä vastaan leikattiin pois siitä ja oletettavasti tuhottiin.
Kuitenkin, entäs ne muut King Kong filmit?
No uskokaa tai älkää, ne ovat tehty Japanissa. Kaikista maista, ne on tehty Japanissa !
Luulitte että Godzilla on Japanin ensimmäinen monsterielokuva? Nope King Kong.
Jotkut ovat silti skeptikkoja tätä tietoa kohtaan, sillä tässäkin on se että tietoa on hyvin niukasti, mutta ottaen huomioon myös sen että monia elokuvia tuhoutui toisen maailmansodan aikana niin voi olla hyvinkin mahdollista että nämä ovat olleet olemassa.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d1/Kkedo.jpg

Tuo juliste tossa on vuodelta 1938 japanilaisesta lehdestä.
Elokuvan nimi on "King Kong Appears in Edo*" (*Edo oli Tokion vanha nimi)
Godzilla puvun suunnittelija, Fuminori Ohashi, suunnitteli myös tämän puvun ja kaikki erikoistehosteet tähän elokuvaan. Tässä on pari vahvaa todistetta kuitenkin tämän olemassaolosta.
Uskomatonta että Godzilla taidettiin juuri servata. By King Kong.


Siinä se oli. Muistakaa laittaa sepalus kiinni ! Päivänjatkoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti