perjantai 20. syyskuuta 2013

The alien versus the man dressed as a bat

Superman vs Batman
http://renegadecinema.com/wp-content/uploads/2013/06/Batman-Vs-Superman-1-TPTIVIRZ0S-1024x768.jpg
Man of Steel jatko-osassa näemme vihdoin Batmanin ja Supermanin valkokankaalle live äksöninä.
Minua ei huoleta että Ben Affleck on valittu esittämään Batmania, jos mietitte.
Heath Ledgeriä kohtaan oli epäilyksiä ja samoin Michael Keatonia, joka esitti Batmania Tim Burtonin vuoden 1989 elokuvassa "Batman".
Ja kyllä aijon käyttää nimikkeitä Batman ja Superman enkä Lepakkomies ja Teräsmies.....

Olen innoissani tästä. Kuka nyt ei olisikaan? Jokainen sarjakuvafani on tälläkin hetkellä housut tahmaisina kommentoimassa hikisin sormin foorumin muiden käyttäjien kiivaisia mielipiteitä.
Batman ja Superman valkokankaalla samaan aikaan? WHAAUH!! Sellasta ei ole ennen nähty !
Paitsi Justice Leaguessa, The Dark Knight Returns, Superman/Batman: Apocalypse jne, mutta ne ovat kaikki animaatioita. Tässä on kyse real dealista. Kaksi DC suosituinta hahmoa samassa paketissa.
Ja se herättääkin kysymyksen, kumpi voittaisi - Batman vai Superman?

Eikä kyse ole tappelusta. Mano mano vastakkaisuudesta, sillä väittelemättä Superman voittaisi. "Muttakun Batman käyttäyisi sen apuvälinei.." Ei Superman voittaisi. "Mutta entäs jos Lex Luthor antaisi Batmanille kryptoniittia?" Ei, Superman voittaisi. "Mut entä jos" Joo joo Superman.
Älkää käsittäkö väärin, olen suuri Batman fani ja pidän hänestä paljon enemmän kuin Supermanista.
Mutta todellisuudessa (todellisuudessa sarjakuvien mukaan) Superman voittaisi.
Vaikkakin hardcore sarjakuva intoilijat siellä jo typettavatkin että Superman hävisi Batmanille Frank Millerin legendaarisessa The Dark Knight returnsissa tai suomennettuna Yön ritarin paluussa.
Tässä on minun argumenttini siihen: Shut the fuck up nerd.

Noni jatketaan nyt tätä nörtteilyä.

Jos kyse ei ole siis tässä tilanteessa suoranaisesta tappelusta niin miksi sitten Superman vs Batman?
Mikä pointti on puhua siitä jos julistin jo Supermanin voittajaksi.
Vertailemalla, mikä tekee Supermanista paremman tai mikä tekee Batmanista paremman.

Aloitetaan Supermanista.

Mikä ongelma minulla on Supermania kohtaan?

Superman on niin sanotusti liian vahva. Aikana jolloin supersankarit olivat normaaleja miehiä kuten Zorro tai Punainen neilikka. He eivät omistaneet minkäänlaisia yliluonnollisia voimia ja olivat haavoittuvaisia.
Sitten tulee 1938 vuonna Action Comics #1 Superman, kaikkien aikojen supersankari. On supervoimaa, on lämpökatsetta, on jääpuhallus, on haavoittumattomuus, on lentokyky, on supernopeus, on jopa Kiinan muurin rakennus visio voima juttu ! (ks. Superman IV elokuva)
Täydellinen partiolainen, jonka ainoa heikkous on kryptoniitti.
Miksi se on siis ongelma?
Siksi koska täten Superman välttyy kaikenlaisilta konflikteilta tai tapahtumilta jotka saattavat aiheuttaa vieraantumista lukijasta. Toisaalta näin ei ole onneksi tapahtunut.
Superman on kokenut erilaisia vaara- ja "se oli lähellä" tilanteita, kirjoittajat ovat onneksi olleet tarpeeksi viisaita antaessaan Supermanille joko yhtävahvoja vihollisia tai etsineet porsaanreikiä hänen voimistaan.
Toisaalta joskus tämäkin tehdään väärin ja Supermanista tehdään täysi nössykkä ilman mitään syytä.
Esimerkiksi Justice League ensimmäisessä tuotantokaudessa Superman on täysin voimaton välillä ja ihan ilman mitään syytä. Joskus jopa sähköisku voi laittaa häneltä tajun kankaalle. Voi hellanlettas sentään ..
Tämä oli ymmärrettävää sen takia, koska Justice Leaguehan on supersankariryhmä joten sarjaan yritettiin saada mahdollisimman paljon variaatiota. Ettei vain kävisi niin, että joka jakso Superman pelastaisi maailman.
Muissa tuotantokausissa tämä onnistui paremmin.
Kuitenkin eteenpäin asiassa. .
Superman on siis liian vahva ja siksi minun (ja monen muun mielestä) supersankari joksi halutaan tulla, mutta häneen ei voi samaistua.
En sano sitä pahaksi asiaksi, se on vain miten on. Superman luotiin täydelliseksi roolimalliksi. Täydellinen mies, joka taistelee pahuutta vastaan. Se on klassista pikkupoika unelmointia. Sitä joko halutaan palomieheksi, poliisiksi tai Supermaniksi.
Se oli tosiaan sellaista aikaa. Monet supersankarit luotiin vain tälläisiksi. Siitä muutes puheenollen.
Onko kukaan nähnyt Man of Steel elokuvaa? Jos olette, verratkaa sitä juuri siihen mitä äsken sanoin.
Ymmärrätte varmaan miksi se sai niin huonoa julkisuutta...
Ja toisekseen tähän loppuun ennen kuin vaihdan aihetta toiseen supersankariin, niin monet eivät varmaan teistä tienneet Supermanin kuolemasta -90 luvulla.
Joo Superman oikeasti tapettiin ja sen piti olla siinä. Ja se oli tosi iso juttu ei vaan sarjakuvafaneille vaan koko maailmalle ja varsinkin Yhdysvalloille. Jos kiinnostaa niin laitan linkin dokumenttiin, joka kertoo siitä.

Superman dokumenttiMiksi Batman on parempi?

Batman eli Lepakkomies eli Läderlappen eli Yön ritari.
Noh otsikko taitaa kertoa jo mielipiteeni siitä, että Batman on tämän taistelun voittanut.
Batman häviää ehkä raa'assa voimassa, mutta hänen hahmonsa on vahvempi, snaijaatteks?
Okei se mitä sanoin Supermanista, että hän on supersankari joksi halutaan tulla, muttei häneen ei voi samaistua. No Batman on juuri se sankari johon voidaan samaistua ja jonka legendasta on väännetty vaikka kuinka monta tarinaa. Ja syytä onkin, sillä kaikki haluavat antaa oman henkilökohtaisen käsityksensä Batmanista ja hänen psyykeestä (kai se taipuu noin). Psyyke.
1939 Detective Comics #27 Batmanin ensiesiintyminen, vain vuosi Supermanin jälkeen.
Batman ei tietenkään aloittanut heti näillä mestaritarinoilla tai pimeillä analyyseilla Batman/Bruce Waynen hamojen suhteesta. Alku oli hidasta ja samanlaista kun muillakin supersankareilla. Tietynlaiset moraalit sitoivat yksinkertaisen supersankarimme melko tylsähköihin seikkailuihin. Ei niitä varmasti silloin pidetty tylsinä, mutta nykypäivänä voitaisiin suhtautua erilailla näihin alkutarinoihin.
Vaikkakin Batman on nykyään tunnettu hänen vahvasta itsekuristaan, joka koskee sitä ettei hän suvaitse tappamista eikä myöskään itse tapa, niin oli tilanne eri alkuaikoina.
Alkuaikoina ei hänellä ollut mitään ongelmaa tussauttaa vanhalla luotettavalla kuula kalloon.
http://www.cracked.com/blog/5-reasons-batman-always-wins/
Vähän niin kuin Superman Man of Steel - elokuvassa............................
Nykyään Batmania sitoo DC-comicsin antama lausunto jossa on vakuutettu, että itse herra Yön Ritari omistaa tiukan moraalisen säännön. Hän ei tapa, sillä tappaminen erottaa hänet rikollisista.
Se on oikeastaan ainoa asia mikä erottaa hänet ja hänen vihollisensa.

Ding d-ding, dong! Joker here! Here's what's in the asylum... Some idiot is running around the asylum, dressed as a bat..! I know! Crazy! He should be considered costumed and dangerous! - Joker (Batman Arkham Asylum

Vasta paljon myöhemmin Batmania hahmoa alettiin vasta kunnoalla tajuamaan ja tajuttiin samalla ottaa myös kaikki irti tästä hahmosta. Tajuttiin, että tästähän saa mahtavia tarinoita koska Batman on vain ihminen ja hänen vihollisensa ovat vain ihmisiä.
Se tekeekin Batmanista todella samaistuttavan ja suositun. Batman on vain erittäin erittäin motivoitunut mies.
Ja ehkä hieman hullu myös. Sellaista se kuitenkin on, sankarin taakka ei ole helppo kantaa.

Toisin kuin siis Superman, jonka koko kansa ja perhe ja kotiplaneetta tuhoutui, Batmanin kohdalle sattui vain ryöstäjä, joka riisti hänen vanhempansa häneltä. Se tekee Batmanista haavoittuvaisen. Se ja fakta että hän on yhä silti vain ihminen, montako kertaa se pitää toistaa?
Vanhempien kuolema kummittelee häntä yhä ja on yksi syy miksi hänen välillä kyseenalaistettava persoonansa tekee mitä tekee.
Toinen syy miksi Batmanista pidetään ovat Bruce Wayne ja Batmanin erot. He ovat kuin yö ja päivä. Bruce Waynen pitää päivisin esittää eksentrikkoa biljonääri playboyta, joka juhlii päivät pitkät ja pitää korkeaa profiilia. Öisin (ja milloin muulloin häntä tarvitaan) hänestä tulee hiljainen, etäinen, yön kauhu ja rikollisten pahin painajainen. Kahden hyvin erilaisen identiteetin jonglööraaminen voi käydä voimille ja sama pätee meihin. Meissäkin on erilaisia puolia. Voimme esim. koulussa esittää suurisuista kovanaamaa, mutta kotiin ja rauhaan päästyään voimme olla yhtä haavoittuvaisia kuin pienen pieni muurahainen.
Toisin sanoen meissä kaikissa asuu pieni Batman. Ellet oikeasti ole semmoinen ihminen, joka on kaikkialla samanlainen.
Batmania pidetään yhtenä parhaista supersankareista ei voimien vaan tarinoiden perusteella. Tragedia näyttää myyvän ja koska kyseessä on Batman ja liuta muita hahmoja niin ei myöskään ihme.

Jos olette sarjakuvalukijoita tai edes ette niin etsikää käsiinne näitä sarjakuvia.

Batman : Killing Joke (Tappa vitsi) Legendaarinen Alan Moore on käsikirjoittanut tämän tarinan, joka kertoo Jokerin synnystä ja myös Jokerin tehtävästä osoittaa Batmanille, että tarvitaan vain yksi huono päivä niin kuka tahansa järkevä ihminen voi seota.
Rehellisesti, yksi parhaimmista Batman graafisista novelleista mitä olen lukenut. Täydellistä ja järkyttävää samaan aikaan.

The Dark Night Returns (Yön Ritarin paluu)
Frank Millerin myöskin legendaarisena pidetty tarina, jossa nähdään eläkkeelle jäänyt Bruce Waynen paluu takaisin Yön Ritarin hommiin. Hän tajuaa että maailma ei pärjää ilman Batmania, eikä myöskään hän.

Batman Year One (Batman: Ensimmäinen vuosi)Bruce Wayne palaa 12 vuoden maailmanympäri matkaltaan takaisin Gothamiin ja tajuaa paikan tarvitsen sankaria. Samaan aikaan ylikonstaapeli Jim Gordon saapuu korruptoituneeseen kaupunkiin ja päättää itsekkin olla ryhtymättä Gothamin poliisien likaiseen peliin.

Nämä kolme ovat parhaimpina pidettyjä Batmanin graafisia novelleja ja teidän olisi syytä etsiä ne käsiinne.

Suosittelen myös "A Death in the Family" missä Jason Todd (Robin) kuolee ja "Knightfall" jossa esiintyy kaikkien rakastama Bane ja myös kuuluisa Batmanin selän murtaminen.

Toivottavasti nautitte tästä erikoisemmasta sarjakuva postauksesta.
Älkää tukehtuko voileipiinne ja makkaroihinne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti