lauantai 12. lokakuuta 2013

What's that coming over the hill, is it a monster?

Viime vuonna kävin läpi Universal Horror boksini, ja sitä katsoessani tuli ajateltua - mikä on jokaisen monsterin paras elokuva?
Monsterin, hirviön sama se..
Neljä klassikkoahan Universalilta on Dracula, Frankenstein, Wolf Man ja The Mummy.
Vampyyri, (Frankensteinin) hirviö, Ihmissusi ja Muumio.
Mikä on minkäkin hirviön paras filmatisointi?
No mitä me nyt tässä elää lätistellään, otetaan selvää
*huom nämä ovat minun mielipiteitäni

Helpointa minulle on aloittaa vampyyreista. Vampyyreista on tehty eniten elokuvia näistä neljästä ja no koska pystyn heti sanomaan lempielokuvani tästä kategoriasta.
Vampyyri leffoista, minun top 3 vampyyri leffaa ovat
Dracula (1931)
Låt den rätte komma in Let the right one in (2008) (Mielestäni paras näistä)
Interview with a Vampire (1994)

Draculan olen selittänyt jo edellisissä postauksissa ja vaikkakin espanjankielinen versio on teknisesti parempi, siitä uupuu silti Bela Lugosi.
Let the right one in on ruotsalainen elokuva ja kyllä nyt puhutaan ihan alkuperäisestä eikä jenkkiversiosta.
En ole nähnyt en voi sanoa mitään. .
Let the right one in on siis vampyyrielokuva, se kertoo hylkiytyneestä Oskarista joka tapaa mysteerisen tytön nimeltä Eli. Oskar saa selville, että Eli on vampyyri ja näin puhkeaa outo ystävyys näiden kahden välillä.
Tästä elokuvasta huokuu ruotsalaisuus ja se on hyväksi sille. Jostain syystä sen näkyminen antaa tälle elokuvalle persoonallisuutta. Se miten talvisissa ja joskin tutuissa maisemissa kuljetaan, miltä ihmiset näyttävät ja käyttäytyvät. Ruotsalaista.
Toinen asia mikä tekee tästä yhden parhaimmista vampyyri elokuvista, on Oskarin ja Elin suhde.
En ole ikinä uskonut näkeväni mitään hellyttävämpää ja uskottavampaa kuin 11 vuotiaan pojan ja ties kuinka vanhan vampyyrin suhteen. *insert twilight vitsi*
Oskar ja Elin suhde on se mikä on koko elokuvan viehätys. Se on oikeasti paljon parempi ja uskottavampi kuin mikään Hollywoodin ripuloima "Dear John" romanssi. Ja kiitos kuuluu nuorille näyttelijöille, Kåre Hedebrantille ja Lina Leanderssonille jotka tekivät uskomattomat roolisuoritukset.


Ihmissusi on kaikista näistä klassikko hirviöistä suosikkini. Ihmissusien kansantarut, legendat ja karvainen olemus on jostain syystä kiehtonut minua eniten. Ihmissusi on melkein kontrollissa, mutta täyden kuun aikaan mopo lähtee käsistä ja peto on irti. Vampyyrit ovat ehkä karismaattisia, Frankensteinin hirviö ehkä mumiseva (tai jotain I dunno), Muumio taas on vessapaperiin pukeutunut ruumis.
Ihmissusi on traaginen hahmo. Hän on tavallinen ihminen, joka on saanut kirouksen.
Ja en tiedä miksi he aina päätyvät katsomaan täysikuuta, ellei muutos sitten tapahdu täyden kuun näkemisestä huolimatta. What's up with that?
Kuitenkin, taas kerran pystyn sanomaan lempielokuvani tässä kategoriassa.
The Wolf Man (1941)
An American Werewolf in London (1981)

An American Werewolf in London.
Amerikkalainen ihmissusi Lontoossa.
Muistan nähneeni puolet elokuvasta vanhalta nauhoitetulta VHS kasetilta ja se alkoi juuri siitä kohtaa kun päähenkilömme muuttuu ihmissudeksi.
Ei ei siitä traumoja tullut, pidin sitä tosi siistinä ja "coolina". Spesiaali efektit ja huumoriset kohdat varastavat tämän elokuvan hetket, varsinkin päähenkilömme kuollut kaveri joka ilmestyy vähän väliä Davidille.
Tämä ei ole täydellinen elokuva, ei todellakaan. Se tuntuu jopa hieman keskeneräiseltä jollain tasolla.
Vähän niin kuin kaikkea ei olisi ajateltu loppuun, mutta en anna sen sumuttaa minun nostalgia lasejani katsoessani tätä elokuvaa.
Juoni, kaksi amerikkalaista travelaavat Lontoossa kunnes ihmissusi hyökkää heidän kimppuunsa.
Näin se vaan on. Juonellisesti ei ole kauheasti muuta, mutta kuten aikaisemmin mainitsin, elokuvan visuaalisuus varastaa shown. Samoin pienet asiat siinä. Kuten tiesitkö, että ohjaaja John Landis valitsi elokuvaan biisejä joissa mainitaan sana "kuu"?
Yksi kuuluisimmasta elokuvan biiseistä on "Bad Moon Rising" Creedence Clearwater Revival


Frankenstein elokuvia on siunattu ja toisaalta kirottu. .
Hyvä puoli? Legendaariset Universalin Frankenstein ja Frakensteinin Morsian ovat mestariteoksia ja pidän niitä yhtenäisenä elokuvana.
Huono puoli? Niitten jälkeen ei ole tullut kauheasti hyviä Frankenstein elokuvia...
On poikkeuksia, esimerkiksi jotkut englantilaisen Hammer studioitten elokuvat ovat hyviä, vaikkeivat vedä vertoja klassikoille.
The Curse of Frankenstein ja ehkäpä myös Mel Brooksin komedia Young Frankenstein, jossa on kaikkien lasten sankari Willy Wonka eli Gene Wilder.
Yksi tunnetuimmista on myös 1994 ilmestynyt Mary Shelleyn Frankenstein.
Sitä on kehuttu siitä, että se seuraa romaania tarkimmiten.
Ja siinä on Robert De Niro Frankensteinin hirviönä.......
Kelatkaa sitä hetki..
Parhaat elokuvat tältä hirviöltä? Eiköhän se ole itsestään selvää.

Muumio, muumio. Kaikki varmaan tietävät Muumio trilogian? Indiana Jones tapaisen seikkailu elokuvan jota on valeltu erikoisefekteillä. Ne on ihan okei, nautittavia. Eivät ne tietenkään mitään mestariteoksia ole, ja tuskin se oli myöskään niitten alkuperäinen tarkoitus. Ne ajavat asiansa eli toimivat tyypillisenä äksön leffoina.
Alkuperäinen The Mummy ja sen poikkeavat jatko-osat, Hammerin yksi Muumio elokuva ja kourallinen jotain ei edes mainittavia elokuvia. Muumio on ollut laiha aihe tehdä elokuvia ja se on harmi.
Yksi sentään täytyy mainita ja Ihmissuden tavoin tämäkin on kulttielokuva.
Bubba Ho-tep, on elokuva jossa Elvis Presley ja John F. Kennedy taistelevat muumiota vastaan.
Okei ehkä minun pitää vähän selittää tätä.
Kröhöm,
Bubba Ho-tep niminen muumio alkaa terrorisiomaan The Shady Rest vanhainkotia.
Kaksi asukasta, Sebastian Haff (oikeasti Elvis, Sebastian Haff oli Elvis imitaattori joka vaihtoi paikkaa oikean kanssa) ja Jack, musta mies pyörätuolissa, joka väittää olevansa John F Kennedy joutuvat pysäyttämään tämän hirviön.
Se on oikeasti, vaikkakin ette ehkä usko, todella hauska ja absurdi elokuva.
Pääosan kruunaa b-elokuva kuningas Bruce Campbell ja siksi minä kruunaan tämän yhdeksi parhaista Muumio elokuvista, ikinä.

Hei en minä sille voi mitään ettei näitä Muumio elokuvia ole..Ei kommentteja:

Lähetä kommentti