keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Tête de mouton à la vapeur, bon appétit


Kirjasta kuvaruudulle tulee taas pitkän tauon jälkeen takaisin.
Noh lukijat, ovatko lampaiden huudot loppuneet? fs fs fs fs..

Uhrilampaat

(menetin kuvan vuoden 2014 gigabittiroskakori sodassa)
saatana


Jännä juttu ensinnäkin että tämä postaus syntyi vahingossa. Sain juuri äsken luettua itse kirjan loppuun ja tajusin siinä vaiheessa, että en ole tehnyt tälläistä postausta pitkään aikaan. Ja tajusin myös siinä vaiheessa, että Uhrilampaat löytyisi Netflixistä (kun minulla ei näitä omia dvdeitä ole täälä Helsingissä)
Katsoin sen ja nyt sitä tässä ollaan taas vertailemassa elokuvaa kirjaan.
Haluan tähän ensimmäiseksi sanoa, että yleensä aina suositaan kirjaa elokuvan edelle ja ei se tälläkään kertaa ole poikkeus. Tärkein kysymys kuitenkin kuuluu; onko elokuva uskollinen kirjalle?

Uhrilampaat, kirjoittanut Thomas Harris vuonna 1988, kertoo sarjamurhaaja Buffalo Billin rikosaaltoa hänen hallitessaan lehtien otsikoita ja poliisin ollessaan täysin avuton asian suhteen.
Keksitään kuitenkin radikaalinen keino. Kysytään toiselta sarjamurhaajalta tietoa tästä.
Kuvankaunis FBI opiskelija Clarice Starling lähetetään haastattelemaan kuuluisaa Hannibal "kannibaali" Lecteriä, kuuluisaa veitsenterävää psykiatria ja hirvittävää tappajaa, jonka uskotaan omaavan ratkaisun avaimet. Kestääkö Claricen kantti? Löytyykö Buffalo Bill koskaan vai joutuuko uhriksi taas uusi kookas nainen? Miltä tuntuu kun sarjamurhaaja ihastuu sinuun?

Uhrilampaat sujahtavat sukkelasti siihen kategoriaan, missä elokuva ja kirja ovat yhtä hyviä.
Olen hieman kahden vaiheilla kummasta pitäisin enemmän...
Toisaalta kirjassa oli kiinnostavammin kirjoitettu Hannibalista, mutta toisaalta elokuvassa oli leikattu kaikki turha pois mitä kirjassa oli.
En siis vähättele herra Anthony Hopkinsin roolisuoritusta elokuvassa. Päinvastoin, hän on se mikä tulee mieleen jos ajattelee Hannibal Lecteriä.
Sori Mads Mikkelssen ja kuka ikinä olikaan siinä Nuori Hannibal leffassa...
Anthony on se aito ja oikea Kannibaali Hannibaali.

Vaihtoehdoksi taitaakin jäädä siis tämä.
Jos kartat kirjoja kuin ruttoa (mikä sinua vaivaa?) niin katso mestarillinen elokuva ja nauti Hopkinsin ja Fosterin äärimmäisen hypnoottisista roolisuorituksista.
Ja jos pidät pitää nenää kirjassa niin suosittelen sinulle tämän kirjan lukemista. Se antaa hieman enemmän kuin elokuva, mutta molemmat ovat yhtä ja samaa kebab-lihaa.  ..  koska lampaat


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti